Havalandırma: ısıtma, soğutma, temiz hava sağlama…
Havalandırma : ısıtma, soğutma, temiz hava sağlama…
Belirli değerlerde olan hava solunmaz ise insanların yaşaması mümkün olmamaktadır. Bahsedilen bu hava değerleri uygun gaz oranlarını içermesi yanı sıra toz ve diğer partiküllerden , ortam kirleticilerden ve kokudan arınmış bir halde olmalıdır. Bu arada bizi uygun ısı değerleri arasında bulunduran ortam da hava .
Artık doğal olmayan ortamlarda çalışıp, yaşıyoruz. Genellikle havalandırma sistemlerinin kullanıldığı bu ortamların insan için uygun konforda tesis edilip edilmediğini hiç merak ettiniz mi ?
Genellikle bu sistemler belirlenen hacimlerdeki havanın uygun ısı derecesine ulaştırılması mantığı ile çalışmaktadır. Göz önünde bulunan ve fazlaca ortam kirletici bulunmayan AVM , okul, yüzme havuzu, kamu binaları , plazalar ve yüksek katlı binalarda sorun yok denilecek kadar azdır. Ancak havalandırma sistemi maliyetleri işletme bütçesinden karşılanacak fabrikalarda durum böyle olmuyor. İş hastalıkları seviyesine varacak ortam kirleticilere maruz kalan binlerce fabrika mevcut ülkemizde. Profesyonel havalandırma firmaları ile çalışılmaması sonucunda bir sürü yetersizlik ve yanlışlık ortaya çıkmaktadır.
Bu noktaları sıralayalım :
Öncelikle havalandırma sisteminin bir mühendislik hesabı sonucu oluşturulması gerektiği bilgisi hafızalarımızda yer etmemiş. Sadece basit bir salyangoz fanın yada küçük bir hücreli fanın her sorunu çözebileceği düşünülmektedir. Oysa havalandırma kanalı üzerine sistemi kurulmuş bir düzeneğin her menfezinden uygun değerle emiş ve üfleme yapabilmesi için basınç kayıplarının çok iyi hesaplanması gerekmektedir.
Bir sistem için uygun olacak havalandırma cihazının hangisi olduğuna karar verebilecek kişi bu konuda eğitim almış bir mühendistir. Ülkemizde, genellikle tecrübeye dayalı yapılan bu işlemler hemen sonrasında havalandırma sisteminde verimsizlik , aşırı enerji sarfiyatı , yetersiz havalandırma cihazı kullanımı sonucunda daha kapasiteli cihazlar ile desteklemek ve fazladan sanayi aspiratörleri kullanımına , serinletmeyen sistemler sanayi vantilatörü taleplerine yol açmaktadır.
Ses seviyelerine , estetiğe ve hatta sadece kurulum maliyetine bakılarak işletim maliyeti göz ardı edilerek kurulan havalandırma sistemleri uzun yıllar kullanıcılarına sorunlar çıkartmaktadır.
Çözüm şu olabilir;
Henüz proje aşamasında iken havalandırma sistemlerini profesyonel mühendislik firmalarından destekle yaptırmak uygun olacaktır. Böylelikle uygun havalandırma cihazlarına , bunlar radyal salyangoz fanlar , hücreli fanlar, kanal tipi fanlar yada daha basit sanayi tipi aspiratörlerolabilir. Uygulama sırasında doğru montaj ve kurulum, konfor ve enerji tüketimi sorunlarını ortadan kaldıracaktır.